Sheer fabrics: seams

After finishing the coat, I've made two decisions: no new fabric till I finish something and working on fast project till end of February. I've finished one dress, working on another ones and bought one fabric(for another dress). Now I'm working on dress, which are inspirated by wardrobe of Duchess Catherine. She is my big inspiration, although some people say, she is boring. I think, that her style is in harmony with her age, personality and role and I like her style, as so much like f.e. Christine Centeneras- you have to have another style if you are future queen or Harper's Bazaar editor.
The dress I'm talking about are from Alexander McQueen.

Po dokončení kabátu jsem si slíbila dvě věci: nekupovat další látky, dokud něco nedodělám a pracovat na samých rychlých projektech aspoň do konce února. Dokončila jsem jedny šaty, pracuju na dalších a koupila jsem si jednu látku.
Momentálně šiju šaty inspirované šatníkem vévodkyně Catherine. Upřímně je mojí velkou inspirací a ačkoliv jí někteří vyčítají nudnost, myslím, že její styl perfektně pasuje k jejímu věku, osobnosti a společenskému postavení. Její styl se mi líbí úplně stejně jako například Christine Centenery. Přece budoucí královna musí mít jiný styl než editorka Harper's Bazaaru.


For this dress(knee-lenght version) I've chosen crinkle silk chiffon and some cupro for lining. The chiffon is just 44 inch wide and it's not enough for nice draping, so I've decided to make them from 2 parts for front and two for back piece. For this purpose was needed some invisible seam- a classic french seam would be too bulk.

Na šaty jsem si vybrala hedvábný šifon s mačkaným efektem a podšívku z cupra. Šifon je po předeprání jen 110 centimetrů široký, takže jsem pro hezké nařasení musela pro přední i zadní díl spojit vždy dva kusy. Chtěla jsem, aby byl spoj co nejméně vidět a klasický francouzský šev by byl moc objemný.

Finally I've used hairline seam and the result is really nice. It should be used only in seams, where you don't need to much strenght. Beginning is the same like sewing french seam. Put WRONG sides together, right sides are on the top. Sew together ane cut out seam allowance just next to the seam line.
Nakonec jsem použila vlasový šev a výsledek vypadá moc hezky. Tento šev by však měl být použit jen v nepříliš namáhaných švech. Začátek je podobný jako u francouzského švu. Látku přiložte rubem na rub, lícové strany leží nahoře. Sešijte a odstřihněte přídavky co nejblíže švu.

Turn the fabric inside out and use a narrow zigzag stitch to finish the seam.
Obraťte  rubem nahoru a prošijte úzkým obnitkovacím stehem.


And result- the seam is visible more like irregularity of the pattern then classic seam.
A výsledek- šev je viditelný spíše jako nepravidelnost ve vzoru než jako klasický šev.

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

0 komentářů :

Okomentovat