čtvrtek 14. ledna 2016

Střih na top bez ramínek

Protože se pomalu blíží čas, kdy už nebude mít cenu šít zimní ošacení a naopak vypuknou přípravy na jarní sezonu, rozhodla jsem se přidat na blog text, který jsem vytvořila v rámci společného šití korzetoidních šatů na Šicím fóru . Tento materiál se nachází v uzavřené sekci, kam mají přístup jen členové skupiny- je to z toho důvodu, že do materiálů dáváme i věci, které nelze volně šířit internetem kvůli autorským právům.

Obsahem dnešního článku tedy bude návod, jak ze střihu na halenku vytvořit střih na živůtek bez ramínek.
Základem by měl být střih na velmi těsný top-halenku. Přídavek na volnost by měl být 0-1,5 cm, čím větší obvod hrudníku, tím větší přídavek na volnost. Nulu radím moc nepoužívat, přece jen bude v topu spousta materiálu, kostic, takže by mohl být přece jen moc úzký. Moje schéma je od ruky, není v měřítku, tak se neděstě prapodivných proporcí:)
Nejdřív bychom měli nakreslit horní linii živůtku. Tu je ideální si odzkoušet na zkušebním modelu základního střihu- nejen kvůli výšce, ale i kvůli tvaru horního okraje....vše ale bude samozřejmě doladěno na zkušebním modelu korzetoidního topu. Další důležitou úpravou je snížení linie v podpaží- látku zde nepotřebujeme tak vysoko, takže střih oproti původnímu snížíme o 1-1,5 cm.


Poté spojíme tyto linie. Na bocích potom dbáme na návaznost na boční díl. Pokud pod šaty chcete nosit normální podprsenku bez ramínek, tak je potřeba udělat zadní díl dostatečně vysoký. Linie na zadním díle proto bude relativně rovná a i boční část horního okraje předního dílu musí být rovnější.


Pokud ale chcete šaty s hlubokými zády, je potřeba přozpůsobit vedení horního okraje i na předním dílu(oranžová linie).


Kdybyste teď prostě vystřihly díly a ušily z nich šaty, tak vám budou v oblasti výstřihu nehorázně odstávat. Proto je třeba horní okraj zúžit, aby přiléhal k tělu. Prvním krokem je prohloubení prsního výběru celkově o 2 cm(na polovině střihu). Ty dva centimetry jsou empirické číslo, které je vhodné pro většinu postav, ale zde může dojít k drobným úpravám. Také spojíme vrchol prsního a pasového výběru, čímž dostáváme základ princesového střihu.


 To by ale nestačilo, horní okraj by odstával na boční části, proto je potřeba asi v polovině mezi bočním švem a prvním výběrem udělat další pidi záševek 5-6 mm, s vrcholem v oblasti prsního vrcholu.


 Tento záševek uzavřeme a přilepíme kus papíru k vyrovnání vzniklého schodku.



Dále je potřeba zaoblit ostrou hranu, která vznikla.


A zkontrolovat jestli je okraj členícího švu na bočném a předním středovém díle stejná. Pokud ne, je potřeba kousek přidat.


 Tím je přední část hotova.


Na zadním díle se dělá jen jedna drobná úpravička a to ještě v případě, že pasový výběr sahá nad horní okraj, což bývá většinou u hlubokých zad u šatů nebo propadlejších zad u nositelky.  


A je to!



1 komentář:

  1. Úžasné! To musím vyzkoušet. Za další takovéhle články budu nesmírně vděčná! :)

    OdpovědětVymazat